Συνεδρίες διατροφής Αγιουρβέδα

με τον Κωνσταντίνο (Σύμβουλος διατροφής της Αγιουρβέδα)

Οι προσωπικές συνεδρίες Αγιουρβέδα μπορούν να σας προσφέρουν επίγνωση και καθοδήγηση σχετικά με τα είδη τροφών και τον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε καλύτερα την ζωή σας. Η Αγιουρβέδα σας παρέχει ένα μοναδικό και εξατομικευμένο πρόγραμμα σύμφωνα με τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα σας και τον πώς ζείτε.

Πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τι εισέρχεται στο σώμα σας. Η τροφή και το νερό είναι τα καύσιμα του οργανισμού μας. Οτιδήποτε τρώμε και πίνουμε επηρεάζει κάθε μυ, οστό και κύτταρο του κορμιού μας και κατ’ επέκταση την απόδοσή μας. Ο σωστός συνδυασμός τροφών αποτελεί την βάση της καλής υγείας.

Ο πραγματικός σκοπός της διατροφής είναι να μας χαρίσει ενέργεια. Οι συνεδρίες Αγιουρβέδα λαμβάνουν υπόψη το πώς εργάζεστε, πώς ξεκουράζεστε και πώς αλληλεπιδράτε στην καθημερινότητά σας. Έτσι, το πρόγραμμα είναι με ακρίβεια προσαρμοσμένο στον σωματότυπο, στην ηλικία, στο φύλο και στον τρόπο ζωής σας. Αυτές οι συνεδρίες σας προσφέρουν οδηγίες για μια καθημερινότητα που περιλαμβάνει την διατροφή, άσκηση (yoga) και πρακτικές για να δημιουργήσετε ένα καλύτερο περιβάλλον για το σώμα και την υγεία σας.

Σχετικά με την Αγιουρβέδα

Ο Σανσκριτικός όρος Αγιουρβέδα (Ayurveda) προκύπτει από τον συνδυασμό δύο λέξεων: Ayu (ζωή) και veda (γνώση). Η κυριολεκτική μετάφραση είναι “γνώση της ζωής” ή “ζώντας σωστά”.

Η ύπαρξη της Αγιουρβεδικής γνώσης χρονολογείται περισσότερο από 5000 χρόνια. Πρόκειται για την παραδοσιακή Ινδική ιατρική. Η Αγιουρβέδα αγκαλιάζει όλο το φάσμα της ευεξίας σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό. Πρόκειται για ένα φυσικό θεραπευτικό σύστημα που χρησιμοποιεί φυσικά και ακατέργαστα συστατικά, όπως τα βρίσκουμε από την Μητέρα Φύση. Βότανα, τροφές και άσκηση συνδυάζονται με προτάσεις τρόπου ζωής ώστε να σας οδηγήσουν στην κατάκτηση ψυχικής υγείας και πνευματικής ισορροπίας.  Στόχος την Αγιουρβέδα είναι να θεραπεύσει και να εξισορροπήσει το σώμα, τον νου και το πνεύμα μέσα από την διατροφή, έναν προκαθορισμένο τρόπο ζωής καθώς επίσης και μέσα από θεραπείες, όταν χρειάζεται.

Το σύστημα ακολουθεί 3 βιολογικούς κανόνες, Vata, Pita, Kafa, που ονομάζονται 3 doshas. Όλοι έχουμε έναν συνδυασμό αυτών των τριών δυνάμεων μέσα μας. Σε συνδυασμό, περιέχουν τα πέντε στοιχεία της φύσης.

Vata= αέρας και χώρος

Pita= φωτιά και νερό

Kafa= γη και νερό

Η Vata ελέγχει την κίνηση

η Pita τον μεταβολισμό, και

η Kafa την σύσταση του σώματος

Οι 3 doshas υπάρχουν μέσα στον καθένα μας και αλληλεπιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Συνήθως μία από τις τρεις είναι η κυρίαρχη, ωστόσο συχνά υπάρχει ισόποσος συνδυασμός μεταξύ δύο ή και των τριών. Ο συνδυασμός των ενεργών doshas μέσα μας, αντικατοπτρίζεται στις πράξεις και στις προτιμήσεις μας.

Παίρνοντας τις βασικές πτυχές της Επιστήμης της Αγιουρβέδα τις κάνουμε διαθέσιμες προς εσάς. Μέσω της Yoga και των προσωπικών συνεδριών θα μπορέσετε να κατανοήσετε πώς να διαχειριστείτε την υγεία σας μέσα από τον τρόπο που ενεργείτε, τρώτε και ξεκουράζεστε. Βλέποντας τον εαυτό σας υπό το φως της αρχαίας σοφίας της Αγιουρβέδα θα σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές επιλογές και να ζήσετε την ζωή σας στο έπακρο των δυνατοτήτων σας.