Πώς το γελιο ωφελεί την υγεία μας

Συνηθίζουμε να λέμε πως ημέρα που πέρασε χωρίς να γελάσουμε είναι χαμένη ημέρα. Το γέλιο δεν είναι απλά αναγκαίο στη ζωή μας αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη φύση και την ευεξία μας.

Ας δούμε κάποιους τρόπους το γέλιο κάνει καλό στην υγεία μας:

Καταπολέμηση του άγχους, του φόβου και της κατάθλιψης

Τη στιγμή που γελάμε πραγματοποιείται μια σειρά χημικών αντιδράσεων και απελευθερώνονται ουσίες που προκαλούν ευφορία, ενώ μειώνονται άλλες που συνδέονται με το άγχος και επιβαρύνουν τον οργανισμό. Για παράδειγμα, αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών, γνωστές και ως “ορμόνες της ευτυχίας” που ευθύνονται για την καλή μας διάθεση και μειώνονται τα επίπεδα κατεχολαμίνων τις οποίες εκκρίνει ο οργανισμός σε περιόδους έντονου στρες.

Καταπολεμώντας τα καταστροφικά για την υγεία μας αρνητικά συναισθήματα, το γέλιο να προστατεύει την καρδιάς μας, μας κάνει να κοιμόμαστε καλύτερα και να αναπνεόυμε σωστότερα. Παράλληλα, όταν γελάμε, διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία και τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος.

Φυσικό Παυσίπονο

Σύμφωνα με έρευνες, το γέλιο μπορεί να μειώσει έως και 20% τη χρήση παυσίπονων ενώ όσοι γελούν συχνά έχουν μεγαλύτερες αντοχές στον πόνο, κατά 10%, συγκριτικά με όσους γελούν λιγότερο. Αυτό συμβαίνει επειδή ενεργοποιεί ουσίες που αποτελούν τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού μας. Επίσης το γέλιο αποσπά το μυαλό μας από τον πόνο, καθώς χαλαρώνει τους μύες και τη διάθεσή μας .

Εσωτερική Γυμναστική

Όταν γελάμε ενεργοποιούνται 15 μύες του προσώπου, ενώ μπορούν να τεντωθούν και να χαλαρώσουν έως και 400 διαφορετικοί μύες του σώματος. Το έντονο γέλιο εκγυμνάζει και τα εσωτερικά όργανα όπως το διάφραγμα, την κοιλιά και το αναπνευστικό σύστημα. Ειδικά στην σπλαχνική κοιλότητα προκαλεί έντονο μασάζ κινητοποιώντας τον πεπτικό σωλήνα και προστατεύοντάς μας από την αεροφαγία.

Ενεργοποίηση Νου και Σώματος

Εν τέλει το γέλιο κάνοντάς μας να νιώθουμε καλύτερα και αποκαθιστώντας τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό, αυξάνει την ενέργεια και την ζωτικότητά μας. Οι άνθρωποι που γελούν περισσότερο τείνουν να είναι πιο δραστήριοι, πιο κινητοποιημένοι με αυξημένη εγρήγορση και δημιουργικότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το γέλιο αποτελεί έναν από τους πιο απλούς τρόπους για να φροντίσουμε την πνευματική και την σωματική μας υγεία :-)

, ,

Comments are closed.