Θέμα Απριλίου: Η ελευθερία της μη προσκόλλησης

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που εμείς οι ίδιοι βάζουμε ανάμεσα σε εμάς και στην ευτυχία μας είναι οι προσκολλήσεις μας.

Ας αναλογιστούμε πόσο πολύτιμο χρόνο ξοδεύουμε, ανησυχώντας για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν καταβάλλουμε μία προσπάθεια και για το αν είμαστε αρκετά καλοί και επιτυχημένοι.

Οι προσκολλήσεις μας έχουν να κάνουν με τις εμμονές μας σε κάποιες πεποιθήσεις και γεννιούνται από την ανάγκη για αναγνώριση και επιβεβαίωση.

Παράλληλα απασχολούμε τον νου μας σκεπτόμενοι τι θα γινόταν αν κάποια πράγματα στη ζωή μας τα κάναμε διαφορετικά και κολλάμε σε ό,τι δεν πραγματοποιήθηκε ή δεν αποκτήσαμε ποτέ. Έτσι στερούμε από τον εαυτό μας την δυνατότητα απόλαυσης όταν κάτι καλό μας συμβαίνει αυτή την στιγμή.

Πόσοι από εμάς όταν βιώνουμε κάτι θετικό, ταυτόχρονα ανησυχούμε για το τι θα γίνει όταν αυτό τελειώσει ή το χάσουμε και αγχωνόμαστε σε μια προσπάθεια να το οικειοποιηθούμε για πάντα;

Η έννοια της μη προσκόλλησης και μη κτητικότητας (Aparigraha) αποτελεί ένα από τα 5 Yamas που καταγράφονται στα Yoga Sutras του Patanjali. Ως προτεινόμενη στάση ζωής έχει να κάνει με το ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και ευτυχισμένος όταν παίρνει από τη ζωή μόνο ότι χρειάζεται, το κρατάει μόνο για όσο πραγματικά το έχει ανάγκη και μπορεί να το αφήνει την σωστή στιγμή.

Η μη προσκόλληση μας λέει να ζούμε στο παρόν αφήνοντας πίσω μοτίβα, προσδοκίες και στερεότυπα που περιορίζουν την ελευθερία μας.

Έχει επίσης να κάνει με την κατανόηση ότι οι αρνητικές εμπειρίες είναι κομμάτι της ζωής όσο και οι θετικές. Γνωρίζοντας ότι το μόνο σίγουρο είναι η ρευστότητα των πραγμάτων που έρχονται και φεύγουν, μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και είμαστε ανοιχτοί στο να υποδεχτούμε νέες εμπειρίες και καταστάσεις.

Αντίστοιχα η μη προσκόλλησή μας στα υλικά αγαθά δημιουργεί πιο στέρεες βάσεις για την ευτυχία μας. Απολαμβάνουμε όλα όσα έχουμε και μπορούν να μας προσφέρουν άνεση και ευχαρίστηση, νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που μας συμβαίνουν, αλλά παράλληλα γνωρίζουμε και αποδεχόμαστε πως κάποια στιγμή τελειώνουν για να ακολουθήσουν άλλα.

Ζώντας πιο ελεύθερα

Εξασκώντας την μη προσκόλληση μαθαίνουμε να νιώθουμε ικανοποίηση επειδή κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα οικονομικό, ηθικό, συναισθηματικό. Μαθαίνουμε ακόμα, πώς να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή χωρίς το συναίσθημα της κτητικότητας, καθώς όλα αλλάζουν και τίποτα δεν κρατά για πάντα.

bhavana-yogaΕν τέλει μη προσκόλληση σημαίνει να αντλούμε ευχαρίστηση μέσα από τις δικές μας πράξεις και όχι από την αναγνώριση που περιμένουμε να έρθει από αλλού, αφήνοντας πίσω το Εγώ μας.

Η παραπάνω συνειδητοποίηση μας χαρίζει ουσιαστική ελευθερία, γιατί μας δείχνει πως μία ευτυχία βασισμένη σε εξωγενείς παράγοντες είναι μια εύθραυστη ευτυχία. Είμαστε ελεύθεροι γιατί δεν παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο και είμαστε ανοιχτοί να βιώσουμε στο μέγιστο όλα όσα μας φέρνει η ζωή.

Αποβάλλοντας τις προσκολλήσεις μας, η ζωή μας γίνεται ευκολότερη, εξελισσόμαστε και αφήνουμε χώρο στον πραγματικό Ανώτερο Εαυτό μας να αναδυθεί.

Εξασκώντας την μη προσκόλληση πάνω στο mat

Το να εφαρμόσουμε την μη προσκόλληση στη ζωή μας δεν είναι μία εύκολη διαδικασία. Αποτελεί υπέρβαση.

Τα μικρά βήματα προς αυτή την πορεία, μπορούν να ξεκινήσουν από το mat κάνοντας την πρακτική μας. Την επόμενη φορά που θα βρεθούμε στην τάξη ας προσπαθήσουμε να κινηθούμε ελεύθερα, χωρίς άγχος για να το πώς φαινόμαστε, χωρίς φόβο να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο και χωρίς ανησυχία για το αν είμαστε αρκετά καλοί.

Ελάτε να κάνουμε πρακτική απλά για να νιώσουμε όμορφα την δεδομένη στιγμή, αφήνοντας τον εαυτό μας να παρασυρθεί από το μάθημα. Με ανοιχτό μυαλό θα κινηθούμε και θα αναπνεύσουμε απολαμβάνοντας αυτό που μας συμβαίνει, χωρίς δεύτερες σκέψεις και περιορισμούς.

Με τον καιρό η μη προσκόλληση θα βγει έξω από την τάξη και θα φέρει την ελευθερία σε διάφορες πτυχές της ζωής μας.

, , , ,

Comments are closed.