Πώς η Yoga μας χαρίζει ενέργεια

Έρευνα που διεξήχθη από το University of Waterloo στο Οντάριο του Καναδά, υπογραμμίζει πως μόλις 25 λεπτά πρακτικής Hatha Yoga συνοδευόμενη από διαλογισμό μπορεί να μας γεμίσει με ενέργεια.

Κάνοντας Yoga το σώμα χαλαρώνει αποδεσμεύοντας κούραση και ένταση, ενώ παράλληλα μειώνονται στον οργανισμό τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης ή όπως αλλιώς ονομάζεται της «ορμόνης του στρες».

Διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την κορτιζόλη νιώθουμε γεμάτοι ενέργεια και καλή διάθεση. Αυτό το συμβαίνει γιατί μέσα από τις asanas τεντώνονται οι μυς, γίνεται μασάζ των εσωτερικών οργάνων και απελευθερώνονται οι τοξίνες από το σώμα μας.

Συμπληρωματικά, οι αναπνευστικές ασκήσεις (pranayama) που περιλαμβάνονται στην πρακτική της yoga, αναζωογονούν το σώμα παρέχοντάς του επαρκές οξυγόνο, επιβραδύνοντας τους καρδιακούς παλμούς και εξισορροπώντας την αρτηριακή πίεση.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε χωρίς ενέργεια, είναι η πνευματική κούραση που μπλοκάρει τον νου μας. Με βάση την έρευνα, η Hatha Yoga ενισχύει τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να μπορούμε να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας και να ξεπερνάμε το «μπλοκάρισμα».

Βάζοντας επομένως την yoga στην καθημερινότητά μας, βοηθάμε τον εαυτό μας να λειτουργήσει καλύτερα σε σωματικό, πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο, βελτιώνοντας την απόδοσή μας σε όποια δραστηριότητα κι αν κάνουμε.

Με άλλα λόγια επιλέγοντας την yoga, επιλέγουμε μια καλύτερη ζωή.

Πηγή: Kimberley Luu, Peter A. Hall. Examining the Acute Effects of Hatha Yoga and Mindfulness Meditation on Executive Function and Mood. Mindfulness, 2016; 8 (4): 873 DOI: 10.1007/s12671-016-0661-2

, , , , ,

Comments are closed.