Πώς μας οφελεί η βαθιά, ενσυνείδητη αναπνοή

Η αναπνοή είναι η ίδια μας η ζωή. Σκεφτείτε πως ο άνθρωπος χωρίς νερό και τροφή μπορεί να ζήσει λίγες εβδομάδες, ενώ χωρίς να αναπνέει μόνο λίγα λεπτά.

Η σωστή αναπνοή ρυθμίζει και να αναζωογονεί το σώμα και τον νου.  Στην καθημερινότητα μας ωστόσο παραμελούμε να αναπνέουμε βαθιά και ενσυνείδητα και παίρνουμε συνήθως ρηχές αναπνοές.

Μία απλή τεχνική

Οι διάφορες τεχνικές για σωστή και βαθιά αναπνοή είναι απλές και εύκολες. Χρειάζεται μόνο να αφιερώνουμε χρόνο και να συγκεντρωνόμαστε την ώρα που τις εφαρμόζουμε.

Αρκεί να κάνουμε το εξής:

1. Ξαπλώνουμε ανάσκελα σε ένα αναπαυτικό και ήρεμο σημείο. Αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά τον νου μας να απελευθερωθεί από αντιπερισπασμούς και να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει το σώμα.

2. Χαλαρώνουμε τους μυς και βρίσκουμε τα σημεία στο σώμα μας που έχουν ένταση και την απελευθερώνουμε.

3. Εισπνέουμε αργά από την μύτη, γεμίζοντας όσο περισσότερο μπορούμε τους πνεύμονές μας με αέρα. Φέρνουμε τον αέρα μέχρι χαμηλά στην κοιλιά και μετράμε αργά ως το 5.

4. Εκπνέουμε βαθιά, αδειάζοντας τους πνεύμονές μας. Μετράμε αργά ως το 5 κατά την εκπνοή. Καθώς φεύγει ο αέρας από μέσα μας νιώθουμε την ένταση να εγκαταλείπει τους μυς μας.

5. Συνεχίζουμε τις αργές εισπνοές και εκπνοές με τον τρόπο που περιγράψαμε, πάντα μετρώντας αργά ως το 5, τουλάχιστον για 15 λεπτά. Ο νους μας είναι συγκεντρωμένος μόνο στην αναπνοή.

Τα οφέλη

Μερικά από τα αποδεδειγμένα οφέλη της βαθιάς ενσυνείδητης αναπνοής είναι τα παρακάτω:

Διώχνει το στρες και χαρίζει διαύγεια

Όταν αγχωνόμαστε οι ανάσες μας γίνονται κοφτές και γρήγορες με αποτέλεσμα να μην έχουμε καλή πρόσληψη οξυγόνου. Επίσης δυσκολευόμαστε να συγκεντρώσουμε τις σκέψεις μας. Η βαθιά και ενσυνείδητη αναπνοή χαλαρώνει όλο το σώμα και τον νου, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε φυσικό και νοητικό επίπεδο. Παράλληλα επειδή απελευθερώνονται ενδορφίνες βελτιώνεται η διάθεση.

– Δυναμώνει την καρδιά & τους πνεύμονες

Μέσω της σωστής αναπνοής παρέχουμε αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα όλου του σώματός μας, επιβραδύνουμε τους καρδιακούς παλμούς και εξισορροπούμε την αρτηριακή πίεση. Επίσης η βαθιά αναπνοή οδηγεί σε πιο δυνατούς πνεύμονες, που μπορούν να φέρνουν περισσότερο οξυγόνο στο αίμα.

– Απελευθερώνει το σώμα από τις τοξίνες

Αναπνέοντας βαθιά και σωστά βοηθάμε το λεμφικό σύστημα να λειτουργήσει όπως πρέπει, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι επιβλαβείς για τον οργανισμό τοξίνες. Έτσι το σώμα μας καθαρίζει και διοχετεύει την ενέργειά του σε πιο παραγωγικές λειτουργίες.

, , ,

Comments are closed.