Γιατί η πνευματικότητα συνδέεται με την υγεία μας

Η πνευματικότητα είναι αποτέλεσμα της ανάγκης του ανθρώπου για ολοκλήρωση και αναζήτηση νοήματος και σκοπού της ύπαρξης του. Οι πνευματικές μας αναζητήσεις, ανεξαρτήτως των προσωπικών μας πιστεύω, μας φέρνουν σε επαφή με όλα όσα μας περιβάλλουν.

Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν πως οι άνθρωποι που καλλιεργούν την πνευματικότητά τους αντιμετωπίζουν πιο επιτυχημένα στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ είναι πιο χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Επίσης συνδέουν την πνευματικότητα με ποιο υγιείς κοινωνικές συμπεριφορές και καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Ένας βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή μέσω της καλλιέργειας της πνευματικότητας μειώνονται οι εγωκεντρικές τάσεις και αναπτύσσεται η αίσθηση του ανήκειν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο.

Η καλλιέργεια της πνευματικότητας είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε καθημερινά. Το περπάτημα με ενσυνείδηση, δηλαδή παρατηρώντας και εκτιμώντας ουσιαστικά όλα όσα ακούμε, βλέπουμε και αισθανόμαστε, καθώς και η πρακτική του διαλογισμού αποτελούν δύο απλούς τρόπους για να έρθουμε σε επαφή με τον ίδιο μας τον εαυτό και με όλα όσα μας περιβάλλουν. Είναι τρόποι που μας βοηθούν να βρούμε νόημα στη ζωή και να διευρύνουν την αυτοσυνείδησή μας.

Η πνευματική μας υγεία είναι κάτι που δεν πρέπει να παραμελούμε. Έχει άμεση σχέση με την φιλοσοφημένη στάση ζωής, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τον καθένα, και αποτελεί συντελεστή της συνολικής μας υγείας.

Πηγή: https://www.mindbodygreen.com/articles/heres-what-the-science-says-about-health-spirituality

Comments are closed.