Θέμα Ιανουαρίου – “Bhavanatah” : Καλλιεργώντας έναν “Καλύτερο Εαυτό”

 “Bhāvanā είναι η ευεργετική στάση που καλλιεργείται συνειδητά, παρά την τάση για το αντίθετο”

– T Krishnamacharya commentary on Yoga Sūtra Chapter One verse 33

Βρισκόμαστε στον πρώτο μήνα του νέου έτους. Τώρα είναι που περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή, οι περισσότεροι αισθανόμαστε έντονα την ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις. Να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας, που θα φέρουν βελτίωση, ισορροπία και αρμονία.

Tο Bhāvanā Yoga, που είναι το όνομα της σχολής, σημαίνει καλλιέργεια του εαυτού μας. Αντικατοπτρίζει το όραμά μας για την κοινωνία μας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θέλουμε να λειτουργούμε στη ζωή.

Σκοπός μας είναι συνεχώς να βάζουμε στόχους και «φυτεύοντας σπόρους» που θα αποδώσουν αυτά που χρειαζόμαστε για να εξελιχθούμε στη ζωή μας. Σε αυτό το όραμα προσκαλούμε και εσάς, για να «καλλιεργήσουμε» όλοι μαζί σαν κοινότητα όλες αυτές τις ποιότητες που αναφέρονται και στο παρακάτω sutra:

Patanjali Yoga Sutras ch1 v.33

 “maitri karuna mudita upekshanam sukha duhka punya apunya vishayanam bhavanatah chitta prasadanam”

Σε ελεύθερη απόδοση αυτό σημαίνει:“Στις σχέσεις, ο Νους εξαγνίζεται μέσα από την καλλιέργεια των αισθημάτων της φιλίας, της συμπόνιας, της καλής θέλησης και της ακεραιότητας”.

Κάθε μια από αυτές τις τέσσερις στάσεις/συμπεριφορές κατά μία έννοια, είναι ένας διαλογισμός από μόνη της (φιλικότητα ή θετικότητα, συμπόνια, καλή θέληση και ακεραιότητα).

Υιοθετώντας αυτές τις ποιότητες στην καθημερινότητά μας μπορούμε να δημιουργήσουμε μια ζωή με πιο πολύ νόημα. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε χρειάζεται να δουλέψουμε με τον εαυτό μας καλλιεργώντας τις πνευματικές, σωματικές και συναισθηματικές μας δυνατότητες, φτάνοντας έτσι σε μια πιο βελτιωμένη εκδοχή του εαυτού μας.

Σας παροτρύνουμε λοιπόν τον πρώτο μήνα του χρόνου να επικεντρωθείτε σε αυτό που εσείς γνωρίζετε ότι είναι πιο χρήσιμο από όλα αυτά, εκείνο που ξέρετε ότι αν το εξελίξετε θα δημιουργήσει μια καλύτερη καθημερινότητα για εσάς.

Υπάρχει μια καλή μέθοδος για να το πετύχετε. Ξεκινήστε βρίσκοντας τι είναι σημαντικό για εσάς συγκεκριμένα και στη συνέχεια φανταστείτε τη ζωή σας αφού έχετε κατακτήσει τον στόχο σας.

Αν παρόλα αυτά, στην προσπάθεια καλλιέργειας της ανώτερης εκδοχής του εαυτού σας, δυσκολεύεστε να βάλετε τα βήματα σε μία σωστή σειρά και δεν είστε σίγουροι ποια είναι η αλλαγή που πρέπει να κάνετε, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε καλλιεργώντας πρώτα την θετικότητα.  Στην σκέψη, στις πράξεις, στον λόγο σας ακόμα και στην στάση του σώματος σας. Το να ανοίξετε την πόρτα στην θετικότητα, βρίσκοντας την φωτεινή όψη ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι όμως ένα πολύ ισχυρό εργαλείο που αναπτύσσοντάς το, θα σας φανερώσει νέα πράγματα για τη ζωή, τα θέλω σας και τις δυνατότητές σας.

Σε αυτό το ταξίδι που ξεκινάει τώρα πιστεύουμε ακράδαντα, έχοντας δει πόσο πολύ δουλεύει, ότι  ο διαλογισμός και η yoga αποτελούν τα μέσα για να έρθετε σε βαθύτερη επαφή με τον εαυτό σας και να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Για το λόγο αυτό, όλοι εμείς στο Bhāvanā Yoga έχουμε βάλει στόχο για τη νέα χρονιά, μέσα από τις τάξεις και τα σεμινάρια μας, να σας υποστηρίξουμε ώστε να καλλιεργήσετε και αναπτύξετε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές σας.

Είμαστε εδώ για να σας εμψυχώσουμε και να σας καθοδηγήσουμε σε μια βαθιά ωφέλιμη και μεταμορφωτική αλλαγή που επέρχεται μέσω της κατανόησης του εαυτού μας.

Ας κάνουμε όλοι μαζί το νέο έτος, το καλύτερο στη μέχρι τώρα ζωή μας.

Καλή Χρονιά!

Bhāvanā Yoga team

, , , , , ,

Comments are closed.