Απλοί τρόποι για να ενισχύσουμε την δημιουργικότητα

Την δημιουργικότητα την έχουμε μέσα μας, σε ό,τι κάνουμε, λέμε, σκεφτόμαστε και πράττουμε. Γεννώντας ιδέες και σκεπτόμενοι δημιουργικά, σπάμε την μονοτονία σε όλους τους τομείς της ζωής μας και μπορούμε να εξελισσόμαστε σε επίπεδο προσωπικό και επαγγελματικό.

Οι ψυχολόγοι συμφωνούν πως η δημιουργικότητα είναι μια ικανότητα που μπορούμε να την βελτιώσουμε και να την “γυμνάσουμε”. Ωστόσο λόγω των υποχρεώσεων τις καθημερινότητας και μέσα στη ρουτίνα, τείνουμε να χάνουμε την έμπνευση μας με αποτέλεσμα αυτή η ιδιότητα να γίνεται όλο και πιο αδύναμη.

Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές τεχνικές για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Κάποιες είναι τόσο απλές που μπορούμε να τις βάλουμε στη ζωή μας σε καθημερινό επίπεδο.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

* Γράψε: Ακόμα κι αν δεν έχεις στα πλάνα σου να ασχοληθείς σοβαρά με το γράψιμο, το να κρατάς σημειώσεις, ειδικά με το χέρι, βοηθά στο να βάζεις σε μια σειρά τις σκέψεις σου και να μη ξεχνάς κάτι που σε ενέπνευσε ή σου έκανε εντύπωση. Δεν είναι απαραίτητο να γράφεις δομημένα κείμενα. Η καταγραφή, λέξεων, σκέψεων και συναισθημάτων θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις κάποια καλή ιδέα που έχεις, η οποία είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει το επόμενό σου βήμα προς την επιτυχία.

* Κάνε διαλογισμό: Πολλές ιδέες έχουν γεννηθεί πάνω στο yoga mat ή την ώρα του διαλογισμού. Βρες χρόνο καθημερινά για κάποια λεπτά διαλογισμού και θα  δεις πως οι σκέψεις σου θα είναι πιο ξεκάθαρες και η συγκέντρωσή σου βελτιωμένη, με αποτέλεσμα να μπορείς να παράγεις καλύτερες ιδέες αλλά και να τις θέτεις σε εφαρμογή.

* Διάβασε – Δες – Άκουσε: Πείτε ναι στα βιβλία, στις ταινίες, σε event, σεμινάρια, εργαστήρια κτλ. Ωστόσο μην μένετε πάντα στις ίδιες επιλογές κάνοντας μόνο πράγματα που ήδη ξέρετε ότι σας αρέσουν. Πειραματιστείτε με νέες εμπειρίες που θα σας βάλουν στη διαδικασία να σκεφτείτε κάτι διαφορετικό και να ανακαλύψετε νέα πράγματα.

Περιπλανήσου: Δες νέα μέρη και νέους ανθρώπους. Ακολούθα άλλες διαδρομές. Μη χάνεις την ευκαιρία για ένα ταξίδι ακόμα κι αν απέχει μόλις μια ώρα μακριά σου. Στην καθημερινότητά σου μπορείς να μην ακολουθείς πάντα τον ίδιο δρόμο αλλά όποτε έχεις χρόνο να εξερευνάς τι υπάρχει γύρω σου. Με αυτό τον τρόπο κρατάς ενεργοποιημένο το μυαλό και τις αισθήσεις σου ενώ ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σε εμπνεύσει.

* Κοιμήσου: Ένα κουρασμένο μυαλό που πιέζεται είναι καταδικασμένο να πέφτει στη μονοτονία. Μην παραμελείς την ξεκούρασή σου και αφιέρωσε τουλάχιστον οχτώ ώρες την ημέρα στον ύπνο. Ειδικά αν έχουμε κολλήσει κάπου, πολλές φορές ο ύπνος είναι αυτό που χρειαζόμαστε ώστε να δώσουμε στο μυαλό μας της ευκαιρία να επεξεργαστεί τις πληροφορίες και να μας δώσει λύσεις.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε απλούς τρόπους για να ενισχύσουμε την δημιουργικότητα και εν τέλει να βελτιώσουμε τη ζωή μας:

Comments are closed.