Θέμα Οκτωβρίου – Εξάσκηση: Το κλειδί της επιτυχίας

«Μέσα από την εξάσκηση θα έρθει και επίτευξη του στόχου». Μία φράση απλή και κατανοητή που ίσως δεν της δίνουμε τη σημασία που πρέπει.

Αν ορίσουμε την εξάσκηση ως την επανάληψη μιας ενέργειας μέχρι την επιτυχία, ας σκεφτούμε κατά πόσο αφιερώνουμε πραγματικά χρόνο και επιμένουμε εώς ότου να γίνουμε πετυχημένοι σε κάτι.

Σωματική εξάσκηση και νους

Πολλές φορές υπάρχει η τάση να θεωρούμε την επιτυχία, αποτέλεσμα των συγκυριών, της τύχης και άλλων παραγόντων, υποβαθμίζοντας τον ρόλο της σκληρής δουλειάς. Όμως οι έρευνες έρχονται επανειλημμένα να επιβεβαιώσουν πως ακόμα και το έμφυτο ταλέντο δεν αρκεί. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η εξάσκηση.

Όταν εξασκούμαστε σε κάτι που απαιτεί σωματική προσπάθεια, ενεργοποιούμε τον εγκέφαλό μας. Συγκεκριμένα ο νους δίνει εντολή μέσω ενός δικτύου νευρώνων στους μυς ώστε να κάνουμε μια κίνηση. Αυτή η εγκεφαλική διεργασία επηρεάζεται από την εξάσκηση, καθώς η επανάληψη αλλάζει προς το καλύτερο την δομή του δικτύου αυτού, δημιουργώντας πιο ισχυρούς συνδέσμους.

Μπορεί να έχουμε ακουστά το παραπάνω με τον όρο «μνήμη του μυ». Στην πραγματικότητα οι μύες δεν έχουν μνήμη. Απλά όταν γινόμαστε καλοί σε κάτι μέσα από την επαναλαμβανόμενη προσπάθεια, έχουμε χτίσει ένα ισχυρό δίκτυο νευρώνων που μεταφέρει την εγκεφαλική πληροφορία.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι μόλις μάθουμε καλά μία ενέργεια και έχει εδραιωθεί το σχετικό δίκτυο νευρώνων, ο νους μας έχει την ικανότητα να μας κάνει καλύτερους ακόμα και όταν απλά φανταζόμαστε λεπτομερώς την εξάσκησή μας. Πρόκειται για άλλη μία από τις πολλές πνευματικές μας δυνατότητες, που μόλις καταλάβουμε πώς δουλεύει, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την ζωή μας.

Η «σκόπιμη» εξάσκηση

Ωστόσο αρκεί η απλή επανάληψη για μία αποτελεσματική εξάσκηση που θα μας οδηγήσει στην επιτυχία; Όχι ακριβώς. Η συγκέντρωση την ώρα που κάνουμε την πρακτική μας, η προσοχή στην λεπτομέρεια, έχουμε ξαναπεί πως είναι το όχημα για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας.

Πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των ο οποίων ο Σουηδός ψυχολόγος Άντερς Έρικσον, τονίζουν πως η σκόπιμη εξάσκηση είναι η ιδέα ότι αν εξασκούμαστε σε οποιοδήποτε πράγμα ξανά και ξανά θα γίνουμε ειδήμονες σε αυτό, φτάνει να αναγνωρίζουμε τις αδυναμίες μας, επισημαίνοντας ότι δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε απλώς όσα ξέρουμε, αλλά πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας.

Επομένως δεν υπάρχει δεν μπορώ, μόνο πράγματα για τα οποία δεν προσπαθήσαμε αρκετά.

Φέρνοντας όλα τα παραπάνω στην δική μας καθημερινότητα και στην πρακτική μας στη Yoga, βλέπουμε ότι μέσα από την αφιέρωση χρόνου, την επίμονη προσπάθεια και την ισχυρή θέληση δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να το καταφέρουμε.

Η asana που μας φαίνεται αδύνατη και μπορεί να την κάνει ο διπλανός μας, δεν είναι κάτι το άπιαστο για εμάς. Μέσα από την εξάσκηση θα μπορέσουμε να πετύχουμε τον στόχο για τον οποίο ξεκινήσαμε να κάνουμε Yoga: να νιώσουμε καλύτερα, να βελτιώσουμε την ελαστικότητα, να βρούμε ισορροπία κτλ.

Η εξάσκηση μπορεί να οδηγήσει μόνο προς μία κατεύθυνση. Την βελτίωση. Αν αυτό το καταλάβουμε και το εφαρμόσουμε όχι μόνο στην πρακτική μας αλλά και στη ζωή μας, έχουμε ανακαλύψει ένα κλειδί που ανοίγει την πόρτα της επιτυχίας.

Πηγές:

*How to practice effectively…for just about anything – Annie Bosler and Don Greene. TED-Ed Original lessons

*Ericsson, Anders K.; Prietula, Michael J.; Cokely, Edward T. (2007). “The Making of an Expert”. Harvard Business Review (July–August 2007)

, , , , , ,

Comments are closed.