Η υποσυνείδητη επίδραση των χρωμάτων

Η ζωή μας είναι γεμάτη χρώμα. Τα ρούχα μας, το σπίτι μας, ο χώρος εργασίας μας και οτιδήποτε μας περιβάλλει χαρακτηρίζεται από το χρώμα που έχει.

Τα χρώματα είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας και κάποιες χρωματικές επιρροές είναι κοινές παγκοσμίως.

Στη μοντέρνα ψυχολογία υπάρχουν πολλές έρευνες που ασχολούνται με την επίδραση του χρώματος στον άνθρωπο, ωστόσο από την αρχαιότητα ήταν γνωστή η επιρροή τους. Συγκεκριμένα στην αρχαία Αίγυπτο και στην Κίνα η χρωμοθεραπεία (chromotherapy) ήταν πολύ διαδεδομένη. Για παράδειγμα, το κόκκινο χρησιμοποιούνταν για την καλή κυκλοφορία του αίματος, το κίτρινο για το νευρικό σύστημα και την εξυγίανση του σώματος, το πορτοκαλί για τους πνεύμονες, το μπλε για την ανακούφιση από τον πόνο και το μωβ για τα δερματικά προβλήματα.

Σε αυτήν την πρακτική βρίσκονται και οι ρίζες των σημερινών εναλλακτικών θεραπειών που κάνουν χρήση του φωτός και του χρώματος.

Ας δούμε μερικά «μηνύματα» που εκπέμπουν τα χρώματα:

– Κίτρινο: Συμβάλλει σημαντικά στην καλή μας διάθεση, στην επικοινωνία με τους άλλους και ανεβάζει την ενεργητικότητα. Φωτίζει ένα δωμάτιο και τραβά την προσοχή. Φανερώνει μια ροπή στη διασκέδαση, νεανικότητα και περιέργεια. Σε περιπτώσεις μπορεί να γίνει κουραστικό, να προκαλέσει σύγχυση και φρενίτιδα, ενώ συνδέεται και με τα αρνητικά συναισθήματα της δειλίας και της ζήλιας.

– Κόκκινο: Προκαλεί δυνατά συναισθήματα. Πρόκειται για ζωηρό και ανήσυχο χρώμα, που όμως δεν περιέχει τον επιπόλαιο χαρακτήρα του κίτρινου. Εκφράζει την αγάπη, την ενεργητικότητα, τη διάθεση για ζωή, τη σεξουαλικότητα, τη διέγερση, την επαναστατικότητα. Ο έντονος χαρακτήρας του κόκκινου συνδέεται επίσης με τον κίνδυνο, τον θυμό, τη φιλοδοξία και σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί επιθετικότητα και στρες. Επειδή είναι πολύ ισχυρό χρώμα θέλει προσοχή η χρήση του καθώς μπορεί να χαρίσει δύναµη αλλά και να εκνευρίσει.

-Πορτοκαλί: Φιλικό και ζεστό. Ενεργεί ως ισχυρότατο αντικαταθλιπτικό. Προκαλεί ενθουσιασμό και δημιουργικότητα χωρίς την τάση προς υπερβολή του κίτρινου. Συνδέεται με την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ζεστασιάς.

– Μπλε: Σημαίνει ηρεμία, χαλάρωση και δημιουργικότητα. Δημιουργεί αίσθηση ασφάλειας, και βοηθά την έμπνευση. Επειδή αντιστοιχεί στο νερό συνδέεται με τη γνώση και τη σοφία. Είναι χρώμα της ισσοροπίας και της αποφυγής της υπερβολής που μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία, επιφυλακτικότητα ψυχρότητα και έλλειψη συναισθήµατος.

– Πράσινο: Το χρώμα της φύσης είναι γεμάτο από θετικές ιδιότητες. Λειτουργεί κατευναστικά, επουλωτικά και έχει θεραπευτική δύναµη. Προσφέρει χαλάρωση, αίσθηση ασφάλειας, ευεξίας και διευκολύνει την επικοινωνία. Ξεκουράζει το μάτι και κατ’ επέκταση την ψυχή. Συνδέεται με την ελπίδα, την συμφιλίωση, την γέννηση, την γονιμότητα, την ανάπτυξη και την υγεία. Βελτιώνει επίσης την αντίληψη.

 – Γκρι: Πρακτικό, διακριτικό, διαχρονικό και ισορροπημένο. Ήρεμη δύναμη που αναδεικνύει τα γύρω χρώματα και της ιδιότητές τους. Σε μεγάλη ποσότητα εκπέμπει ψυχρότητα, μελαγχολία και έλλειψη έμπνευσης.

 – Μωβ: Εντείνει τη δημιουργικότητα και μειώνει το στρες. Είναι ηγεμονικό και δηλώνει πολυτέλεια αλλά ταυτόχρονα εκπέμπει μυστήριο, σοφία και πνευματικότητα. Μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση εσωστρέφειας και κλείσιμο προς τον εαυτό.

– Μαύρο: Πρόκειται για ένα ισχυρό χρώμα που απορροφά το φως. Εκφράζει, επισημότητα, εξουσία και μυστήριο. Παραδοσιακά συνδέεται με αρνητικά γεγονότα όπως το πένθος, αλλά μπορεί κανείς να αντλήσει ενέργεια μέσα από αυτό. Συμβολίζει κάτι που έχει εκλείψει, ένα τέλος, ωστόσο έχει την δυνατότητα να κάνει οποιοδήποτε άλλο χρώμα συνδυαστεί μαζί του πιο ισχυρό και πιο ενεργό.

-‘Ασπρο: Ενώ το λευκό είναι σύμβολο της αγνότητας, της απλότητας, της αθωότητας και της κάθαρσης, σε πολύ μεγάλες δόσεις προκαλεί ψυχρότητα, απομόνωση και αίσθηση απουσίας έμπνευσης. Οι επιλογές σε απόλυτο λευκό μπορούν να δημιουργήσουν αίσθημα μοναξιάς, ακινησίας και παράδοσης. Είναι το χρώμα των πολλών δυνατοτήτων και όπως και το μαύρο μπορεί να μεγιστοποιεί τις ιδιότητες όλων των υπόλοιπων χρωμάτων.

– Καφέ: Στις θετικές του ιδιότητες είναι η σιγουριά και  η αξιοπιστία ενώ στις αρνητικές η θλίψης, η απομόνωση, η εξάρτηση και ο συντηρητισμός. Ως χρώμα άμεσα συνδεδεμένο με την Γη μας ξυπνά αισθήματα ζεστασιάς, άνεσης και ασφάλειας.

, , ,

Comments are closed.