Θέμα Σεπτεμβρίου – “Γυμνάζοντας” την Συγκέντρωση

Ο Σεπτέμβρης έφτασε και σηματοδοτεί την επιστροφή στην καθημερινότητα και στις υποχρεώσεις. Είναι συνήθως η εποχή που προσπαθούμε να βάλουμε σε εφαρμογή τα σχέδια που έχουμε κάνει για τη νέα σεζόν.

Για να πετύχουμε όμως τους στόχους μας, προσωπικούς και επαγγελματικούς, είναι σημαντικό να μπορούμε να συγκεντρωθούμε σε αυτούς. Το πρόβλημα είναι ότι στην εποχή της ταχύτητας που ζούμε, με τόσα πράγματα να μας περιβάλλουν και να μας αποσπούν, είναι πολύ δύσκολο να είμαστε συγκεντρωμένοι.

Ευτυχώς η χιλιοειπωμένη φράση «τον νου μπορείς να το γυμνάσεις όπως έναν μυ», ισχύει.

Όσοι ασχολούνται με την πρακτική της Yoga μαθαίνουν ήδη πώς να συγκεντρώνονται αποτελεσματικά, μένει όμως να μάθουν να εφαρμόζουν αυτή την ικανότητα και εκτός της αίθουσας του στούντιο.

Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις επιβεβαίωσε πως μόλις 20 λεπτά Hatha Yoga είναι αρκετά για να βελτιώσουν την ταχύτητα του εγκεφάλου, την μνήμη και τις διεργασίες επίλυσης προβλημάτων.

bhavanayoga_focusΌπως εξηγείται στην έρευνα: «Οι ασκήσεις αναπνοών και διαλογισμού ηρεμούν τον νου και το σώμα και απομακρύνουν τις σκέψεις που μας αποσπούν, καθώς συγκεντρωνόμαστε στο σώμα, στην στάση και στην αναπνοή. Μεσα από την τακτική ενασχόληση με τη Yoga ενδεχομένως εφαρμόζουμε αυθόρμητα το παραπάνω, στις καθημερινές μας δραστηριότες».

Επομένως και στην καθημερινότητά μας όταν το βρίσκουμε δύσκολο να συγκεντρωθούμε σε κάτι που πρέπει να κάνουμε, ένας τρόπος για  να επαναφέρουμε την συγκέντρωσή μας είναι να εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε μάθει κατά την πρακτική μας.

Αν παρόλα αυτά και πάλι δυσκολευόμαστε, υπάρχουν απλές τεχνικές όπως:

*  Μόνο ένα πράγμα τη φορά. Όσο κι αν προσπαθούμε να τα κάνουμε όλα μαζί, όταν ασχολούμαστε με κάτι πρέπει το μυαλό μας να είναι μόνο σε αυτό. Στην αρχή θα είναι δύσκολο να το εφαρμόσουμε, αν όμως επιμείνουμε θα μάθουμε να σκεφτόμαστε αυτόματα κατά αυτό τον τρόπο.

Για παράδειγμα, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο να μην κοιτάμε ταυτόχρονα τα email μας ή όταν βρισκόμαστε σε μία συνάντηση να μην σκεφτόμαστε τι θα κάνουμε μετά.

Μια καλή άσκηση είναι κατά την ώρα που κάνουμε μια πολύ απλή, καθημερινή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των πιάτων ή η όταν οδηγούμε, να βάλουμε στόχο να έχουμε τον νου μας μόνο σε αυτή, στις κινήσεις που κάνουμε, στους ήχους της στιγμής, επαναφέροντας το μυαλό μας από οποιαδήποτε άσχετη σκέψη.  Αν επικεντρωθούμε στο τώρα, η απόδοσή μας θα γίνει καλύτερη.

* Λίστα με όλα όσα μας αποσπούν. Κοιτάμε συνέχεια το κινητό ή μήπως το προφίλ μας στα κοινωνικά δίκτυα; Είναι καλό να ξέρουμε πού ξεφεύγει το μυαλό μας . Κάνοντας την λίστα μπορούμε να θέσουμε στόχους, όπως να ασχοληθούμε απρόσκοπτα για 30 λεπτά με αυτό που έχουμε να κάνουμε και μετά για 3-4 λεπτά με αυτά που έχουμε στη λίστα. Σταδιακά θα μπορέσουμε να μεγαλώσουμε τον χρόνο συγκέντρωσής μας σε ό,τι έχουμε να κάνουμε. Επίσης σε ένα εμφανές σημείο μπορούμε να γράψουμε τον στόχο μας.

* Ύπνος και σωστή διατροφή. Ένας κουρασμένος και ταλαιπωρημένος οργανισμός δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Το να κοιμόμαστε νωρίς και να ξυπνάμε νωρίς μας δίνει τον χρόνο να οργανωθούμε και να αποδόσουμε και το να τρεφόμαστε σωστά μας κάνει να λειτουργούμε αποτελεσματικά.

Ποντάροντας στο να γυμνάσουμε την συγκέντρωσή μας βοηθάμε τον εαυτό μας να πετυχαίνει τους στόχους του. Θέλει επιμονή και υπομονή μέχρι να εκπαιδεύσουμε τον εγκέφαλό μας και να δούμε βελτίωση σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Σύμμαχός μας σε αυτή την  προσπάθεια μπορεί να γίνει ο δάσκαλος ή η δασκάλα μας στη Yoga με τις συμβουλές και τις τεχνικές που έχει να μας προσφέρει.

Δείτε εδώ την προσφορά Σεπτεμβρίου του Bhāvanā Yoga αλλά και το ανανεωμένο πρόγραμμά μας και ελάτε να θέσουμε μαζί τους νέους στόχους για αυτοβελτίωση.

, , , , , , , , ,

Comments are closed.