Θέμα Αυγούστου – “Ας εστιάσουμε σε ό, τι είναι σημαντικό”

«Κατακαλόκαιρο είναι όταν η τεμπελιά αντιμετωπίζεται με σεβασμό», Sam Keen, Αμερικανός συγγραφέας και φιλόσοφος

Φτάσαμε στην καρδιά του καλοκαιριού και όπως σημειώνεται στα παραπάνω λόγια, διανύουμε την εποχή που μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να ρίξει για λίγο τους ρυθμούς.

Είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να βρούμε χρόνο ώστε να χαλαρώσουμε και να κάνουμε πράγματα ουσιαστικά, που λόγω των καθημερινών υποχρεώσεων έχουμε παραμελήσει. Είναι επίσης μια άριστη ευκαιρία για να επαναπροσδιορίσουμε τα θέλω και τους στόχους μας.

Η προσαρμογή όμως σε ρυθμούς πιο χαλαρούς χωρίς αίσθημα ενοχής, είναι κάτι πολύ δύσκολο στην εποχή που ζούμε. Για το λόγο αυτό οι ασκήσεις αναπνοών και ο διαλογισμός που έχουμε μάθει μέσα από την πρακτική μας, θα μας βοηθήσουν να απολαύσουμε και να επωφεληθούμε από το χαλαρωτικό διάλειμμα του καλοκαιριού.

Κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε αυτό το διάστημα ώστε να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά το χρόνο μας και να «γεμίσουμε τις μπαταρίες» χαρίζοντας στον εαυτό μας ισορροπία και χαλάρωση, είναι τα παρακάτω:

* Να αφιερώσουμε χρόνο στην οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό σημαίνει να επιδιώξουμε να κάνουμε αληθινές συζητήσεις, να επικοινωνήσουμε ουσιαστικά και να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με αυτούς που αγαπάμε. Σε αντίθεση με τις βιαστικές συναντήσεις που αποτελούν μέρος μιας ρουτίνας, ας προσπαθήσουμε να ακούσουμε αυτά που έχουν να μας πουν οι άνθρωποί μας και να έρθουμε πιο κοντά.

* Να έρθουμε σε επαφή με την φύση. Είτε το καλοκαίρι μας βρει μακριά από τον τόπο διαμονής μας, είτε όχι, οι ευκαιρίες να βρεθούμε κοντά στη φύση είναι πολλές. Κατά τις εξορμήσεις μας, ας προσπαθήσουμε να δώσουμε προσοχή στους ήχους, στις μυρωδιές, στον αέρα και στην αίσθηση όλων όσων μας περιβάλλουν. Είναι μια καλή ευκαιρία για να αναπνεύσουμε σωστά και να κάνουμε διαλογισμό σε συνθήκες που θα μας κάνουν να αποβάλουμε το στρες και να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας.

* Να νιώσουμε ευγνωμοσύνη. Μέσα στη γρήγορη καθημερινότητα θεωρούμε δεδομένα πράγματα, για τα οποία πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη. Ζώντας έστω κάποιες μέρες σε χαμηλότερες ταχύτητες, θα μας δoθεί η ευκαιρία να φάμε αργά το φαγητό μας και να εκτιμήσουμε την απόλαυση αυτή, να παρατηρήσουμε το πώς ο ήλιος μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα κτλ. Η ευγνωμοσύνη είναι μια αρετή που τείνουμε να την ξεχνάμε, αλλά αν την κάνουμε κομμάτι της ζωής μας έχει τη δυνατότητα να δρα ευεργετικά στην υγεία του νου και σώματος.

* Να διώξουμε τα περιττά βάρη. Το καλοκαίρι ας θυμηθούμε ποια πράγματα μας έκαναν να νιώθουμε άγχος, νεύρα και θυμό όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι ευκαιρία να ξέχωρίσουμε τι από αυτά ήταν σημαντικό και σε τι δώσαμε περισσότερη σημασία απ’ ότι άξιζε και μπορούμε να το πετάξουμε από τη ζωή μας. Αυτή η διαδικασία θα μας ελαφρύνει, θα μας βοηθήσει να δούμε πιο καθαρά τα πράγματα και θα μας κάνει να μπορέσουμε να συγκεντρωθούμε στους πραγματικούς μας στόχους.

* Να κοιτάξουμε στον καθρέφτη. Τέλος, το διάλειμμα του καλοκαιριού είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια ουσιαστική κουβέντα με τον εαυτό μας. Μέσω της ενδοσκόπησης ας αναρωτηθούμε αν είμαστε ευχαριστημένοι με την ζωή μας και πώς μπορούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη. Ποια είναι τα στοιχεία που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και θέλουμε να τα κρατήσουμε; Ποιες είναι οι αλλαγές που αν τις κάνουμε θα νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι και θα μας βοηθήσουν να πάμε πιο μπροστά;

Κάνοντας τα παραπάνω και επιτρέποντας στον εαυτό μας να ζήσει για λίγο πιο χαλαρά, θα μπορέσουμε να ξεκουράσουμε πραγματικά το μυαλό και το σώμα μας.

Έτσι τον Σεπτέμβρη θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας με ξεκάθαρους στόχους και με την απαραίτητη δύναμη ώστε να τους πετύχουμε, έναν – έναν τη φορά.

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.