Δροσιστικές αναπνοές για την αντιμετώπιση της ζέστης

Υπάρχει μια αναπνευστική τεχνική, ιδανική για το καλοκαίρι, που σου δίνει τη δυνατότητα να νιώσεις δροσιά, όταν η ζέστη γίνεται υπερβολική και αρχίζεις να αισθάνεσαι δυσφορία.

Sheetali Pranayama σημαίνει δροσιστική αναπνοή και αποτελεί μια μέθοδο αναπνοής στη γιόγκα. Είναι εμπνευσμένη από τα ζώα, που ενστικτωδώς την εφαρμόζουν όταν ζεσταίνονται.

Αρχικά καθόμαστε σε στάση διαλογισμού που μας είναι άνετη, έχοντας ίσια την πλάτη μας.

Στη συνέχεια κλείνουμε τα μάτια και χαλαρώνουμε το σώμα. Βγάζουμε τη γλώσσα έξω από το στόμα όσο γίνεται, σε σημείο που να το κάνουμε αβίαστα χωρίς πίεση.

Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της γλώσσας (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) σχηματίζοντας ένα «καλαμάκι» που επιτρέπει στον αέρα να εισέλθει μέσα μας. Αναπνέουμε μέσω του διαύλου που μόλις σχηματίσαμε και νιώθουμε πώς η υγρή μας γλώσσα κατεβάζει τη θερμοκρασία του ζεστού αέρα και τον νιώθουμε δροσερό μέσα μας. Η αναπνοή μας πρέπει να είναι βαθιά χωρίς όμως να καταβάλουμε ιδιαίτερη προσπάθεια.

Η τεχνική τελειώνει όταν μαζεύουμε πάλι την γλώσσα μέσα στο στόμα και εκπνέουμε από τη μύτη.

Εάν η γλώσσα μας δεν έχει τη δυνατότητα να διπλώσει με τον τρόπο που περιγράψαμε, μπορούμε να την απλώσουμε μέσα στο στόμα μας, να αγγίξουμε την πάνω σειρά των δοντιών με την κάτω σειρά και να απλώσουμε τα χείλη μας σαν να χαμογελάμε. Πάλι θα νιώσουμε την μεταβολή της θερμοκρασίας του αέρα καθώς περνά ανάμεσα από τα δόντια μας και πάνω από το «χαλί» που σχηματίσαμε με τη γλώσσα.

Επαναλαμβάνοντας αυτή την τεχνική για πέντε περίπου λεπτά, έχοντας συγκεντρωμένο το μυαλό μας στην αναπνοή, θα νιώσουμε τη θερμοκρασία του ζεσταμένου σώματός μας να πέφτει. Παράλληλα η μέθοδος αυτή χαλαρώνει τους μυς, τονώνει τα εσωτερικά όργανα και ηρεμεί το μυαλό μειώνοντας την ένταση.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να εφαρμόζουμε την τεχνική σε περιβάλλον με καθαρό αέρα.

*Φωτογραφία: http://www.layurtaroja.com

, , , , , , , , , , ,

Comments are closed.