Γνωρίστε τους δασκάλους μας! Μια συνέντευξη με την Στέλλα Σαμαρτζή

Featured this month: Στέλλα Σαμαρτζή

  1. Πως προέκυψε η yoga στην ζωή σου; Μίλησέ μας για την πρώτη σου επαφή με την yoga.

Έχοντας εμπειρία από ηλικία 5 ετών, κάνοντας πρωταθλητισμό στην ρυθμική γυμναστική, πάντα είχα το μικρόβιο της καλής διατροφής και άσκησης. Στο πανεπιστήμιο πριν 19 χρόνια είχα την πρώτη εμπειρία με την yoga, έκτοτε έκανα σποραδικά κάποιες φορές στα πλαίσια προγράμματος του γυμναστηρίου μου. Πάντα όμως ένιωθα ότι η γιόγκα ήταν το κάτι διαφορετικό απ όλα όσα είχα κάνει. Γι’ αυτό και θέλησα να εξερευνήσω καλύτερα αυτό το ωραίο μονοπάτι, έτσι το 2011 αποφάσισα να ξεκινήσω στο Bhavana Yoga Center το υπέροχο αυτό ταξίδι….

Από τις πρώτες φορές ένιωθα ότι κάθε μάθημα ήταν προσαρμοσμένο στην διάθεσή μου… μου «μιλούσε» για κάτι δικό μου με έκανε να νιώθω μία ελαφρότητα τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Άκουγα πάντα κάτι που είχα ανάγκη εκείνη τη στιγμή, αυτό ήταν που με είχε εντυπωσιάσει περισσότερο…

Κατάλαβα από την πρώτη στιγμή ότι η γιόγκα δεν είναι άσκηση, αλλά τρόπος και φιλοσοφία ζωής.

  1. Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει yoga?

Να ξεκινήσει!!!… και να έχει μία συνέπεια σε αυτό που κάνει γιατί τα οφέλη είναι πολλά, τόσο στην υγεία του νου, όσο και του σώματος. Να είναι παρόν στη στιγμή και να «ακούει» το σώμα του, να σέβεται τα όριά του. Γιόγκα δεν είναι να δένετε κάποιος κόμπος ούτε να στέκεται στη μέση του δωματίου στο κατακόρυφο, γιόγκα είναι εμπειρία καλής αίσθησης που σου αφήνει η κάθε πρακτική στο τέλος.

Και η γιόγκα είναι για όλους!

  1. Αν γυρνούσες πίσω 10 χρόνια και έδινες μια συμβουλή στον εαυτό σου, ποια θα ήταν αυτή;

Θα μου γελούσα όταν έκλαιγα για ότι με στεναχωρούσε, θα με συμβούλευα να κοιτάζομαι στον καθρέφτη και να «βλέπω» πραγματικά την αξία και την δυνατότητα που έχω να κάνω ότι πραγματικά επιθυμώ. Επίσης θα μου έλεγα να αντιμετωπίζω με αυθεντικότητα την κάθε στιγμή και να χαιρόμουν κάποιες στιγμές περισσότερο, γιατί απλά είναι μοναδικές!!!

  1. Πως θέλεις να αισθάνεται ο κόσμος όταν φεύγει απο τις τάξεις σου?

Να έχει μία ελαφριά διάθεση ανακούφισης και χαλάρωσης, ακόμη και σε μία advanced τάξη, να νιώθει τις αναπνοές του να του δίνουν ενέργεια σε κάθε κύτταρο του κορμιού του και να νιώθει ξεκούραστος.

Να βλέπω τα πρόσωπά του κόσμου ήρεμα… έτσι θα νιώθω ότι κάτι πρόσφερα σε αυτούς έχοντας την επιθυμία να ξαναβρεθούν στην τάξη μαζί μου…

Ξέρεις… η σχέση δασκάλου μαθητή είναι πολύ τρυφερή και συγχρόνως συγκινητική σχέση…

 

  1. Πες μας κάτι όμορφο και μια δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας δάσκαλος yoga.

Όμορφο…. Μα υπάρχει κάτι πιο όμορφο από τα ήρεμα και ευχαριστημένα πρόσωπα που αντικρίζει κάποιος δάσκαλος μετά το πέρας του μαθήματος;!

Ακόμη και η δυσκολία κάποιων να «ανοιχτούν» σε ένα μάθημα, να δουλέψουν πιο «βαθιά», όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να έχει δυσκολία, αλλά είναι πολύ όμορφη γιατί εξελίσσετε σε κάτι ωφέλιμο για όλους τόσο για τους μαθητές όσο και για εμένα…

Μαθαίνω πάντα μέσα από κάθε τάξη που διδάσκω όποια δυσκολία και να προκύψει.

StellaSamartziBhavana

  1. Μοιράσου μαζί μας μια αγαπημένη ασανα και μια που σε δυσκολεύει.

Ο σκύλος είναι η αγαπημένη μου asana γιατί την θεωρώ τόσο εντυπωσιακά εξελισσόμενη και τόσο βασική asana καθώς είναι αυτή που δημιουργεί μετάβαση και εξελίσσει ένα μάθημα… και πάντα μπορείς να βελτιώσεις τον τρόπο που την κάνεις πρακτική.

Κάθε πρακτική που κάνω έχει ένα στόχο, μία κορυφαία asana που βοηθάει να εξελίσσω την πρακτική μου ένα επίπεδο πιο πάνω…

Όλο αυτό δεν γίνεται άνετα και χαλαρά έχει πολλές ώρες συνειδητής πρακτικής, επιμονής με σεβασμό στα όριά μου, ώστε να καταλήγει στην απόλαυση.

  1. Ποιά ιδέα επαναλαμβάνεις συχνά; Ποιό είναι το μάντρα σου;

Όλα θα πάνε καλά… «όλα» γιατί περικλείει τα πάντα, «θα πάνε» γιατί περικλείει το μέλλον και το «καλά» γιατί και μόνο που το ακούς δημιουργείς θετικότερη σκέψη.

  1. Μίλησε μας για μια αγαπημένη συνήθεια που έχεις.

Να ξυπνάω με το πρώτο φως της ημέρας κάνοντας την πρακτική μου. Επίσης κάτι που αγαπώ πολύ ιδιαιτέρως το καλοκαίρι είναι να κλείνω την ημέρα μου δίπλα στη θάλασσα βλέποντας τον Ήλιο να δύει, κλείνοντας τα μάτια και κάνοντας παύση… αυτός είναι ο δικός μου απολογισμός, το δικό μου reset…

  1. Εκτός απο την yoga, με τί άλλο ασχολείσαι; Πως επηρεάζει η yoga τις άλλες σου ασχολίες?

Με κάτι εντελώς αντίθετο αλλά τόσο κοινό με τη γιόγκα….

Ασχολούμαι με την διαφήμιση εργάζομαι σε διαφ. Εταιρία τα τελευταία 18 χρόνια, επίσης παρακολουθώ σεμινάρια αυτοεξεληξης και ότι μπορεί να μου προσδώσει γνώση πάνω στη διδασκαλία της γιόγκα.

Με έχει επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό με βοηθά στον τρόπο διαχείρισης κάθε κατάστασης και στην κατανόηση κάθε στιγμής καλύτερα.

Το ταξίδι της γιόγκα έχει πολλούς σταθμούς για εμένα που κάθε ένας αποτελεί βελτίωση σε όλους τους τομείς της ζωής μου.

  1. Συχνά κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και εστιάζουμε σε αυτά που μας αρέσουν λιγότερο. Είναι σημαντικό να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε ολοκληρωτικά τον εαυτό μας. Τι αγαπάς ποιο πολύ στον εαυτό σου και γιατί;

Αγαπώ τον τρόπο που πολύ εύκολα ξεχνώ και συγχωρώ, με βοηθάει να μπορώ οτιδήποτε μου συμβεί να συνεχίζω να γελάω…. και κοιτάζοντάς με στον καθρέφτη, με μάτια ανοιχτά, να βλέπω μόνο μπροστά… γιατί όλα θα πάνε καλά!!!

, , ,

Comments are closed.