Γνωρίστε τους δασκάλους μας: Μια συνέντευξη με την Χριστίνα Καρκανιά

Χριστίνα, πως προέκυψε η yoga στην ζωή σου; Μίλησέ μας για την πρώτη σου επαφή με την yoga.

Προέκυψε από ένα βιβλίο που πήρα τυχαία σε μια έκθεση βιβλίου, το Yoga Tao, γιατί μου φάνηκε ενδιαφέρον. Χάζεψα λίγο τις ασκήσεις και δοκίμασα κάποιες, και το άφησα στην άκρη για κάποια καιρό.

Μετά από χρόνια βρεθήκαμε σε μια παραλία να θέλουμε κυρίως να σταθούμε στο κεφάλι. Νομίζω ότι αυτό ήταν το πρώτο κίνητρο οπότε προσπαθούσαμε κυρίως αυτό. Κάναμε και κάποιες άλλες στάσεις που θυμόμασταν από το βιβλίο, αλλά και διαλογισμό και αναπνοές. Και από εκεί συνέχισα.

Πότε ήταν αυτό;

Όταν αγόρασα το βιβλίο πρέπει να ήμουνα το πολύ 20. Η πρώτη επαφή στην παραλία ήταν το 2005.

Τι συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει yoga;

Να το πάρει απόφαση και να ξεκινήσει! Να μην το σκέφτεται, να περάσει στην δράση. Κατά προτίμηση να βρει μια καλή σχολή και έναν καλό δάσκαλο. Αν δεν έχει πρόσβαση σε κάτι τέτοιο για οποιονδήποτε λόγο, να ξεκινήσει την πρακτική του μόνος του, με την βοήθεια κάποιου βιβλίου ή του internet.

Tι σημαίνει “καλός δάσκαλος”;

Πιστεύω ότι για τον καθένα είναι διαφορετικός, αλλά ότι όλοι μπορούν να βρουν έναν δάσκαλο που τους εμπνέει να ξεκινήσουν την πρακτική και να παραμείνουν σε αυτή, που τους εμπνέει να συνεχίσουν να ανεβαίνουν στο στρωματάκι τους. Έναν δάσκαλο που τους κάνει να νιώθουν καλά, και ταυτόχρονα τους βοηθάει να γίνονται πιο συνειδητοί.

Πως θέλεις να αισθάνεται ο κόσμος όταν φεύγει από τις τάξεις σου;

Εξαρτάται και από την τάξη και από το σε τι θέλω να δώσω έμφαση κάθε φορά. Γιατί αναλόγως με το τι θέλεις να δώσεις αλλάζει λίγο και το αίσθημα που θέλεις ο άλλος να πάρει. Ένας πιο γενικός στόχος είναι η ψυχική ηρεμία και η χαρά – είναι όμως σημαντικό το να νιώσει ο ασκούμενος πιο κοντά στο δικό του αίσθημα, όποιο και αν είναι αυτό, θετικό ή αρνητικό. Νομίζω ότι οι δυνατές πρακτικές είναι αυτές που σε βοηθάνε να αφαιρέσεις ό,τι σε εμποδίζει να κατανοήσεις πώς νιώθεις, ακόμα και αν αυτό που νιώθεις είναι δυσάρεστο.

Πες μας κάτι όμορφο και μια δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας δάσκαλος yoga.

Πολλά όμορφα. Κυρίως όμορφα. Έχεις την ευκαιρία να μοιράζεσαι κάτι το οποίο αγαπάς πολύ, μία πρακτική που μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να νιώσει καλύτερα, σωματικά και ψυχικά. Έχεις την ευκαιρία να βλέπεις τους ανθρώπους σε μια ωραία στιγμή της ζωής τους, ευαίσθητη ίσως, αλλά ωραία. Τώρα μια δυσκολία… να πρέπει να το αποτιμήσεις αυτό σε χρήμα. Για εμένα αυτό είναι δύσκολο.

Μοιράσου μαζί μας μια αγαπημένη άσανα και μια που σε δυσκολεύει.

Έχω διάφορες αγαπημένες κατά καιρούς, αλλά φαντάζομαι ότι αυτή που σταθερά αγαπάω είναι ο σκορπιός. Από την πρώτη φορά που την είδα … αναστατώθηκα! Την έκανα άπειρες φορές για να φτάσω να σταθώ, για να βρω την ισορροπία. Ακόμα την δουλεύω βέβαια, για να φτάσουν τα πόδια στο κεφάλι και να ακουμπήσουν, αλλά μου αρέσει, με ευχαριστεί πάρα πολύ. Μου αρέσει που συνδυάζει και την ισορροπία και το μεγάλο άνοιγμα, που η βαρύτητα είναι και εναντίον σου με έναν τρόπο, γιατί πρέπει να ισορροπήσεις, αλλά και υπέρ σου, γιατί βοηθάει τα πόδια σου να έρθουν στο κεφάλι, έχει και κλείσιμο και άνοιγμα…

Τι δεν μου αρέσει, τι με δυσκολεύει… η θέση που είναι σαν να μην θέλω να δοκιμάσω σχεδόν ποτέ, είναι η mayurasana, γιατί μου φαίνεται κάπως κλειστοφοβική. Κατά καιρούς το παίρνω απόφαση να την δουλέψω αλλά μετά το ξεχνάω…ως διά μαγείας. Τώρα που το λέμε να τι θα δουλέψω το Σαββατοκύριακο!

Karkania2

Αν γυρνούσες πίσω 10 χρόνια και έδινες μια συμβουλή στον εαυτό σου, ποια θα ήταν αυτή;

Δεν ξέρω τι συμβουλή θα έδινα… Θα μου άρεσε αν μικρότερη είχα ακούσει την πρώτη αρχή της anusara, την ιδέα ότι τα γερά θεμέλια μας βοηθάνε να βρούμε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα. Νομίζω ότι για πολλά χρόνια πίστευα ότι μπορώ να είμαι είτε πολύ γειωμένη, είτε πολύ ανοιχτή, και ζούσα εναλλάσσοντας τις δύο αυτές καταστάσεις, χωρίς να νιώθω ολοκληρωμένη. Μέσα από την γιόγκα σταδιακά μαθαίνω να χρησιμοποιώ και όχι να απορρίπτω την βάση μου για να γίνομαι πιο ανοιχτή, και θα με είχε βοηθήσει να το είχα καταλάβει νωρίτερα.

Ποια ιδέα επαναλαμβάνεις συχνά; Ποιό είναι το μάντρα σου;

Νομίζω ότι όταν είμαι στην δίνη κάποιας κατάστασης που είναι πολύ έντονη, αυτό που συχνά σκέφτομαι είναι ότι σε περισσότερο ή σε λιγότερο καιρό και αυτό θα είναι κάτι με το οποίο τελικά θα μπορώ να γελάσω. Δε νομίζω όμως ότι πιο μικρή το έβλεπα έτσι. Τώρα, πριν ή κατά την διάρκεια μιας δύσκολης κατάστασης, το σκέφτομαι συχνά. Ότι να, μπορεί τώρα αυτό να μου φαίνεται τεράστιο και πολύ δύσκολο και να μην είμαι σε θέση να διακρίνω το μάθημα ή την πιο χαρούμενη πλευρά του, αλλά σε μια μέρα, μια βδομάδα, έναν μήνα, σε ένα χρόνο θα μπορώ. Και έτσι μου φαίνεται πιο ελαφρύ, πιο εύκολο.

Μίλησε μας για μια αγαπημένη συνήθεια που έχεις.

Εκτός από την yoga; Το περπάτημα, στην πόλη ή στην φύση. Είναι τόσο το μέσο μεταφοράς μου, όσο και διασκέδαση, χρόνος για να είμαι με τον εαυτό μου, ή και με παρέα, η στιγμή της μέρας που μπορώ να σκεφτώ, να πάρω αποφάσεις, να ξεχαστώ…

Εκτός απο την yoga, με τί άλλο ασχολείσαι; Πως επηρεάζει η yoga τις άλλες σου ασχολίες;

Περπατάω πολύ. Μου αρέσει να είμαι στην φύση. Αγαπάω τις παραλίες πολύ. Διαβάζω, για την yoga, αλλά και λογοτεχνία, φιλοσοφία, ανθρωπολογία… Μου αρέσει να είμαι με φίλους και να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου.

Η yoga τελικά τα επηρεάζει όλα, το πόσο συνειδητά επιλέγω τι θα κάνω στην καθημερινότητά μου, τι θα επιλέξω να διαβάσω, πόσο συγκεντρωμένη είμαι όταν φτιάχνω κάτι, τον τρόπο που συνδέομαι με τους ανθρώπους γύρω μου…

Ισχύει και το αντίστροφο όμως – η καθημερινότητά μου επηρεάζει αρκετά την πρακτική μου, το σε τι έχω ανάγκη να εστιάσω κάθε φορά.

Συχνά κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και εστιάζουμε σε αυτά που μας αρέσουν λιγότερο. Είναι σημαντικό να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε ολοκληρωτικά τον εαυτό μας. Τι αγαπάς πιο πολύ στον εαυτό σου και γιατί;

Δύσκολη ερώτηση… Για το πιο πολύ από όλα δεν μπορώ να απαντήσω. Ένα χαρακτηριστικό που αγαπάω είναι η ολιγάρκεια, γιατί κάνει την ζωή μου πιο εύκολη!

Σε ευχαριστούμε πολύ Χριστίνα!

, , ,

Comments are closed.