Κριτική Βιβλίου “Yoga Body, The Origins of Modern Posture Practice”

Yoga Body, The Origins of Modern Posture Practice, Mark Singleton, Oxford University Press, New York, 2010

Φακίριδες, γυμνοί ασκητές και περιπλανώμενοι πολεμιστές, θεοσοφιστές και bodybuilder, σουηδική γυμναστική και γυναικείο stretching, το αμερικανικό κίνημα της νέας σκέψης (new thought movement), ο ινδικός εθνικισμός και πολλά ακόμα παρελαύνουν μέσα στις σελίδες του yoga body.

Ο Singleton, με εκτενείς αναφορές σε πηγές (βιβλία και συνεντεύξεις) διερευνά τις ρίζες αυτού που ονομάζει υπερεθνική αγγλόφωνη γιόγκα (transnational anglophone yoga)- τολμώντας να πάει πέρα από την αντίληψη ότι η σύγχρονη πρακτική των asanas έρχεται απευθείας από τον Patanjali. Ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν η hatha yoga οι asanas δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς, τόσο ανάμεσα στους δυτικούς, όσο και ανάμεσα σε μερίδα των Ινδών (σε αντίθεση με άλλες πτυχές της ινδικής παράδοσης, που έχαιραν μεγάλης εκτίμησης), μέχρι και μετά τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν η ίδια πρακτική είναι ήδη διαδεδομένη και έχει κυριαρχήσει στον ορισμό της γιόγκα, ο συγγραφέας επιχειρεί να κατανοήσει τί είναι αυτό που άλλαξε την κοινή αντίληψη για τον γιόγκι, τί είναι αυτό που διαμόρφωσε τις asanas όπως τις γνωρίζουμε σήμερα, πώς και αν κάποια ινδικά φιλοσοφικά κείμενα συνδέονται με αυτές – αλλά και να εντοπίσει τις αλληλεπιδράσεις της Δύσης και της Ινδίας στην διαμόρφωση της σύγχρονης πρακτικής.

Το βιβλίο εστιάζει στην επιρροή της ακμής αυτού που περιγράφει ως physical culture (με ημερομηνία σταθμό την επανέναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896) στην σύγχρονη πρακτική, επιχειρώντας να αναδείξει τον βαθμό επιρροής της μοντέρνας δυτικήςκαι ινδικήςγυμναστικής στην διαμόρφωση των asanas. Παράλληλα, διερευνά την κληρονομιά πολλών προσωπικοτήτων (ενδεικτικά του Vivekanada και του Yogananda στην Αμερική, του Krishnamacharya και των μαθητών του στην Mysore) και την προέλευση σχολών (όπως της astangha και iyengar) και πρακτικών (όπως της suryanamaskar), σε μία εκτενή παρουσίαση προσεγγίσεων τόσο στην Ινδία, όσο και στην Δύση.

Ακόμα και για όποιον δεν πειστεί απόλυτα από τα επιχειρήματα και τις εικασίες του συγγραφέα, αυτή η πλούσια ιστορική αναδρομή είναι ακόμη μία οπτική της σύγχρονης πρακτικής. Και ένα ίσως ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι η πρακτική μας προέρχεται από όλα όσα αναφέρονται παραπάνω και από πολλά ακόμη, καθώς αποτελεί μία πλούσια παράδοση με διαφορετικές ή και αντικρουόμενες ακόμα πτυχές – όπως διαφορετικές και αντικρουόμενες είναι και οι εκφάνσεις της σήμερα. Έτσι, δεν χρειάζεται να αποδειχθεί ότι κάθε asana έχει ιστορία χιλιάδων χρόνων και ότι προέρχεται κατευθείαν από τον Patanjali, ή από άλλα αρχαία κείμενα. Το yoga body είναι πάνω από όλα το σώμα του κάθε ενός από εμάς, και η γιόγκα μία ζωντανή παράδοση που συνδιαμορφώνεται κάθε φορά που ανεβαίνουμε στο στρώμα μας για πρακτική.

Χριστίνα Καρκανιά 

Yoga Instructor – Bhavana Yoga Center

Για να παραγγείλετε το βιβλίο:

https://www.bookdepository.com/Yoga-Body-Mark-Singleton/9780195395341

Comments are closed.