Αναπνοή και Prana

Η αναπνοή τροφοδοτεί το σώμα και τον νου με ζωτική ενέργεια, η αλλιώς, prana. Η αναπνοή επηρεάζεται από τα πάντα αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα πάντα. Η καλή υγεία είναι σε άμεση συνάρτηση με την αναπνοή. Η σωστή και ισορροπημένη αναπνοή επηρεάζει θετικά την καρδιά, τον εγκέφαλο, την πέψη και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το αναπνευστικό μας σύστημα δουλεύει ασταμάτητα. Είναι το όχημα που χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να εισέλθει στο σώμα μας. Παρακάτω θα βρείτε δύο τεχνικές pranayama για να αυξήσετε και ενισχύσετε την ζωτική σας ενέργεια.

  1. Sama Vritti

Η ισορροπία μπορεί να κάνει το σώμα μας καλά, να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα, να αυξήσει τη συγκέντρωση και να μειώσει το άγχος, και όλα αυτά ξεκινώντας από τη αναπνοή.

Ξεκινήστε εισπνέοντας μετρώντας 4 χρόνους, και έπειτα εκπνεύστε για άλλους 4 χρόνους, μέσω της μύτης κάτι το οποίο συμβάλλει στη φυσική αντίσταση της αναπνοής. Οι πιο προχωρημένοι μπορείτε να μετρήσετε 6-8 χρόνους.

Μπορείτε να κάνετε την άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, οπουδήποτε. Εμείς προτείνουμε να την κάνετε το βράδυ δρα αποτελεσματικά στην χαλάρωση πριν τον ύπνο.

  1. Abdominal Breathing Technique

Με το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στη κοιλιά, πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη, εξασφαλίζοντας ότι ο αέρας γεμίζει πρώτα το διάφραγμα, μετά τους πνεύμονες και τελευταίο τον θώρακα. Ο στόχος είναι 6-10 αργές, βαθιές αναπνοές το λεπτό, για 10 λεπτά, καθημερινά. Μόλις σε 6-8 βδομάδες θα έχετε καταφέρει να μειώσετε τον καρδιακό σας παλμό και την αρτηριακή σας πίεση.

Μπορείτε να κάνετε την άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.

«Η αναπνοή είναι το καλύτερο δώρο της φύσης. Να είστε ευγνώμονες για αυτό το υπέροχο δώρο.»

-Amit Ray

Comments are closed.