Αιθέρια έλαια και ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό

Βάλτε τα αιθέρια έλαια στη ζωή σας και ανακαλύψτε τις ευεργετικές τους ιδιότητες!

Τα Αιθέρια Έλαια είναι γνωστά σε όλους μας. Πόσοι από εμάς όμως γνωρίζουν πραγματικά τις πολλαπλές και ευεργετικές τους χρήσεις;

Τα έλαια των αρωματικών φυτών είναι γνωστά από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες καθώς και για την καύση τους για τον εξαγνισμό της αρνητικής ενέργειας στο χώρο.

Τεράστια η ωφέλεια και η πρακτική της χρήσης τους και όμως στο σημερινό δυτικό κόσμο μόνο τα τελευταία χρόνια αρχίζει πάλι να τα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Δύο βασικά είδη ελαίων υπάρχουν: Τα φυτικά έλαια και τα αιθέρια έλαια.

Τα φυτικά έλαια χρησιμοποιούνται ως βάσεις για τα αιθέρια έλαια ή και μόνα τους για εσωτερική ή εξωτερική χρήση, αναλόγως των ιδιοτήτων τους.

Τα αιθέρια έλαια είναι οι ορμόνες του φυτού, η ζωή, η καρδιά και η «ψυχή» του φυτού ή ζωική δύναμη ή «βιοενέργεια».

Σε μια σταγόνα αιθέριου ελαίου υπάρχει πολύ μεγάλη ενέργεια. Τα αιθέρια έλαια είναι πολύ συμπυκνωμένα και για το λόγο αυτό κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη και πρέπει να προσέχουμε πάντα τη δοσολογία των αιθέριων ελαίων σε κάθε θεραπεία. Παραδείγματος χάριν, για 30 μόνο σταγόνες αιθέριο έλαιο (τριαντάφυλλο) απαιτούνται 3.000 πέταλα τριαντάφυλλου, ενώ θέλουμε 50 κιλά λεβάντας για να παρασκευάσουμε 1 κιλό από το αιθέριο έλαιό της.

ΑΤΜΟΛΟΥΤΡΑ – ΕΙΣΠΝΟΕΣ

Πρόσωπο: Για άτονα δέρματα, ρίχνουμε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε νερό που βράζει για να πετύχουμε αποτοξίνωση του δέρματος και τη διεύρυνση των πόρων, προετοιμάζοντας έτσι το δέρμα μας για τον καθαρισμό.

Για αναπνευστικά προβλήματα, γρίπη και στηθικές παθήσεις, ρίχνουμε 2-6 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε ένα λίτρο καυτό νερό και εισπνέουμε περίπου για ένα λεπτό.

ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ

Από τις πιο όμορφες εφαρμογές των αιθέριων ελαίων είναι η αργή εξάτμισή τους, όταν θερμαίνονται και αρωματίζουν τον χώρο, μέσα σε έναν απλό πήλινο καυστήρα αιθέριων ελαίων

Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, απομακρύνουν μικρόβια, καπνούς και κάθε αρνητική ενέργεια.

Τα αρώματα των αιθέριων ελαίων, επιδρούν χαλαρωτικά και τονωτικά στον οργανισμό μας, ανάλογα κάθε φορά με το έλαιο που χρησιμοποιούμε.

ΜΠΑΝΙΟ

Ένα ζεστό μπάνιο με μόλις λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων δρα ιδιαίτερα ευεργετικά στον οργανισμό μας. Η επίδρασή τους μέσω της αναπνευστικής οδού, και μέσω του αγγειακού συστήματος ευνοεί το δέρμα μας και προάγει την λειτουργία των εσωτερικών οργάνων.

Τρόπος χρήσης: Ρίχνουμε σε γεμάτη μπανιέρα 10-15 σταγόνες αιθέρια έλαια, ενώ σε μικρή ή μισογεμάτη μπανιέρα 6-12 σταγόνες.

Ο χρόνος παραμονής στη μπανιέρα συνίσταται να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά.

ΠΟΔΟΛΟΥΤΡΟ

Σε μια λεκάνη με 3-5 κιλά νερό, ρίχνουμε 6-8 σταγόνες αιθέρια έλαια.

Συνίσταται θερμό ποδόλουτρο το χειμώνα για κρύα πόδια και δροσερό ποδόλουτρο για πρησμένα και κουρασμένα πόδια.

Τα ποδόλουτρα έχουν ανακλαστικές επιδράσεις στο σώμα.

ΧΕΙΡΟΛΟΥΤΡΟ

Ομοίως με τα ποδόλουτρα ευεργετούν ανακλαστικά όλο το σώμα.

ΚΟΜΠΡΕΣΕΣ

Σε ένα έως δύο λίτρα νερό, ρίχνουμε 4-5 σταγόνες αιθέρια έλαια. Με ένα λινό πανί ή βαμβάκι κάνουμε κομπρέσες:

Ζεστές: για γυναικολογικά προβλήματα, ρευματισμούς, νευρικούς πόνους, αυχενικό.

Δροσερές: για πονοκεφάλους, ευρυαγγείες, πρηξίματα, ερεθισμένα δέρματα και φλογώσεις.

ΑΡΩΜΑΤΑ

Σε καθαρό οινόπνευμα προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια της προτίμησής μας.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

Σε κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη ή τσάι με μέλι ή κρύο χυμό, προσθέτουμε αιθέρια έλαια (πόσιμα έλαια όχι συνθετικά) σε ποσότητα που συνιστάται για εσωτερική λήψη, κατόπιν συμβουλής από εξειδικευμένο θεραπευτή.

ΜΑΣΑΖ

Σε 100γρ. φυτικό έλαιο (βάση), προσθέτουμε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο. Επιλέξτε τη βάση και τα αιθέρια έλαια που θα αναμειχθούν, σύμφωνα με τις ιδιότητές τους.

ΜΑΛΛΙΑ

Περίπου 6 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, στο ξέβγαλμα για τριχόπτωση, πιτυρίδα, αδύναμη τρίχα, παθήσεις του τριχωτού.

YlangYlang: Έχει χλωμό κίτρινο χρώμα με δυνατό, εξωτικό και γλυκό άρωμα. Δρα καταπραϋντικά στο νευρικό σύστημα, είναι αγχολυτικό, αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό και γνωστό αφροδισιακό. Χρησιμοποιείται επίσης και κατά της υπέρτασης.

Γιασεμί: Είναι το πιο “ανυψωτικό” από όλα τα αιθέρια έλαια. Έχει ζεστό, πλούσιο και εξωτικό άρωμα. Παράγεται από τα άνθη του φυτού και είναι ευεργετικό για τα ξηρά και ερεθισμένα δέρματα. Είναι πολύ αποτελεσματικό επίσης καθώς καταπραΰνει το νευρικό σύστημα, σε ότι σχετίζεται με ψυχολογικά και ψυχοσωματικά αίτια, καθώς μειώνει τους σπασμούς και ανακουφίζει από τον πόνο. Δρα επίσης ως αντικαταθλιπτικό, αντισηπτικό και μειώνει φλεγμονές.

Περγαμότο: Έχει ανυψωτικό, γλυκό-φρουτώδες άρωμα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ένα ευχάριστο, δροσερό και αναζωογονητικό μασάζ ή μπάνιο. Αντί-καταθλιπτικό, δρα κατά του άγχους. Καλό αντισηπτικό για τον επιχείλιο έρπη. Λόγω φωτοευαισθησίας δεν πρέπει να εφαρμόζεται αυτούσιο στο πάνω στο δέρμα, πριν από έκθεση στον ήλιο.

Μανταρίνι: Έχει γλυκό, ευχάριστο και αναζωογονητικό άρωμα. Χρησιμοποιείται σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος και στις ραγάδες.

Σανταλόξυλο: Έχει απαλό ξυλώδες άρωμα με αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι ευεργετικό για ξηρά και ερεθισμένα δέρματα. Χρησιμοποιείται για βρογχίτιδα, καταρροή και κυστίτιδα. Δρα ως αντικαταθλιπτικό, καταπραΰνει τη νευρικότητα και επουλώνει τις πληγές.

Πατσουλί:Έχει ένα συνεχές ξηρό-ξυλώδες άρωμα και χρησιμοποιείται σε πολλά αρώματα. Είναι αφροδισιακό και χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε κρέμες για την περιποίηση λιπαρών και προβληματικών δερμάτων.

Τριαντάφυλλο: Εξισορροπεί την ψυχολογική μας κατάσταση και βοηθά να ξεπεραστεί το άγχος και η θλίψη. Διώχνει τις αρνητικές σκέψεις, τον εκνευρισμό και την επιθετικότητα. Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου χρησιμοποιείται ευρέως για ιατρικούς σκοπούς, καθώς είναι αιμοστατικό, βακτηριοκτόνο, αγχολυτικό, χαλαρωτικό, αντικαταθλιπτικό, τονωτικό, αφροδισιακό, επουλωτικό, ηρεμεί το συκώτι και ρυθμίζει την όρεξη. Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αραιωμένο μέσα σε κάποιο φυτικό λάδι βάσης και όχι απευθείας στο δέρμα.

, , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.