Sadhana of the Heart- “Το Μονοπάτι της Καρδιάς”

Sadhana of the Heart – “Το Μονοπάτι της Καρδιάς” 

Παρακάτω θα βρείτε δυο αποσπάσματα από το βιβλίο “Sadhana of the heart” της Gurumayi Chidvilasananda, όπου περιλαμβάνει μια συλλογή από ομιλίες της  παρουσιάζοντας το πνευματικό θέμα κάθε νέας χρονιάς από το 1995 έως το 1999.

Το πρώτο απόσπασμα είναι από την ομιλία: Siddha Yoga Message for the year 1997 – “Wake up to your inner courage and become steeped in divine contentment” και το δεύτερο από την ομιλία: Siddha Yoga Message for the year 1998 – “Refresh your resolution – Smile at your Destiny”.

“…Μακάρι να έχεις το θάρρος να αγκαλιάσεις ολόκληρη τη ζωή!…”

 Ήρθες αρχικά σ’ αυτό το γήινο πεδίο ξέροντας ότι υπήρχε κάτι που θα μπορούσες να επιτύχεις, εδώ και πουθενά αλλού! Το ήξερες αυτό με απόλυτη σιγουριά! Γεννήθηκες σ’ αυτόν τον πλανήτη γνωρίζοντας ότι έχεις κάτι να προσφέρεις, κάτι που θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις, εδώ και πουθενά αλλού! Η ύπαρξή σου σ’ αυτόν τον πλανήτη είναι μια επιλογή που έκανες!…Ακόμα κι αν συμφωνείς μ’ αυτή ή όχι, είτε μπορείς να συμβιβαστείς μ’ αυτήν ή όχι, είτε αν τα πράγματα πηγαίνουν καλά ή όχι, έχεις κάνει αυτή την επιλογή!

 Αν βλέπεις αυτή τη ζωή ως επιλογή -ως τη δική σου επιλογή-είναι πιο εύκολο να δεις πόσο γεμάτη από υπέροχα θαύματα είναι στην πραγματικότητα.

Το να έχεις αυτήν, την τόσο γεμάτη ζωή, προσέγγιση είναι η αναγνώριση ότι έχεις το θάρρος μέσα σου για να πραγματοποιήσεις το σκοπό της γέννησής σου.

 Συγκέντρωσε τη δύναμη του εσωτερικού σου θάρρους και ζήσε τη ζωή που ονειρεύεσαι!….

Πατάς ελαφριά ή βαριά πάνω στη γή; Πως έρχονται γενικά τα πράγματα μπροστά σου, γεμάτα χαμόγελα ή γεμάτα συνοφρύωση; όσο αφορά τα πράγματα που έχεις στην κατοχή σου, σου φέρνουν χαρά ή δυστυχία; Οι άνθρωποι που έχεις στη ζωή σου σε βοηθάνε να αναπτυχθείς ή εμποδίζουν την ανάπτυξή σου; Κατά πόσο όλα αυτά εξαρτώνται από σένα; Πολύ περισσότερο απ’ ότι νομίζεις!

Είτε αισθάνεσαι ότι νικάς ή ότι χάνεις εξαρτάται βασικά από τον τρόπο που προσεγγίζεις τα πράγματα και από τον τρόπο που τα αφήνεις να σε προσεγγίσουν.

 Το θάρρος (courage) δεν είναι απλά μια απάντηση σε κρίση, δεν είναι απλά μια ξαφνική πράξη γενναιότητας σε μια φωτιά ή σε έναν πόλεμο. Και η αίσθηση πληρότητας (contentment), ευχαρίστησης δεν είναι απλά μια αίσθηση ικανοποίησης που έρχεται αφού πάρεις ότι θέλεις. Ότι γίνεται στη ζωή σου συμβαίνει για την δική σου εξύψωση. Μυρωδάτοι, υπέροχοι καρποί είναι κρυμένοι μέσα σε κάθε συμβάν, κάθε είδους! Έχε θάρρος να βρίσκεις το καλύτερο αποτέλεσμα σε κάθε κατάσταση!

Ξύπνα μέσα στο εσωτερικό σου θάρρος και εμποτίσου με θεϊκή ευχαρίστηση!!

 Όποιες κι αν είναι οι περιπέτειες και οι δυσκολίες στη ζωή σου, εσύ είσαι αυτός που έχεις τη δύναμη να αποφασίσεις πως θέλεις να βλέπεις τα πράγματα! Σε ποιά κατεύθυνση θέλεις να στρέψεις το κεφάλι σου! Ακόμα και τα καλύτερα νέα του κόσμου μπορούν να σε ρίξουν αν επιμείνεις σ’ αυτό. Εσύ, στην ολότητά σου, εγκρίνεις ή αποδοκιμάζεις την ύπαρξή σου σ’ αυτό τον πλανήτη. Εσύ κρατάς τα γκέμια! Εσύ έχεις την επιλογή!

 Το θάρρος είναι μια τόσο απλή λέξη και παράλληλα τόσο πολύπλευρη. Κρατάει μέσα της τόσες πολλές και υπέροχες ποιότητες. Σθένος, γενναιότητα, καλοσύνη, ελπίδα, αγάπη, γνώση, αποδοχή της ζωής και ευγνωμοσύνη – όλα αυτά είναι μέρη του θάρρους!

Το αληθινό θάρρος απορρέει από τα βάθη της ύπαρξής σου! Είναι δικό σου! Το θάρρος είναι η μεμβράνη που αγκαλιάζει την καρδιά σου! Το θάρρος είναι αυτό που αποκρούει την αρνητικότητα και μετατρέπει την αντιξοότητα σε ανάπτυξη. Η απτόητη δύναμή του μπορεί να διαπεράσει μέσα από τις διασπαστικές έλξεις των αισθήσεων και να κάνει το θαύμα να συμβεί! Στην πραγματικότητα το θάρρος ελκύει θαύματα! Αληθινά, μια ζωή θάρρους είναι γεμάτη με θαύματα!…..

 ...Με κάθε νέο ξεκίνημα έρχεται και μια φυσική επιθυμία για αλλαγή. Ανταποκρινόμαστε σ’ αυτή θέτοντας μια νέα κατεύθυνση. Έτσι παίρνουμε μια απόφαση, μια λαμπερή υπόσχεση στους εαυτούς μας. Όμως δεν γίνεται να σταματήσουμε εκεί! Κάθε απόφαση, μεγάλη ή μικρή, απαιτεί προσπάθεια και μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν αυτή η προσπάθεια διατηρηθεί. Χρειάζεται την προσοχή μας σε καθημερινή βάση. Κάθε απόφαση χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με απόφαση! Όταν αυτό δεν γίνεται παίρνουμε την μια απόφαση μετά την άλλη, απόφαση στην απόφαση, απόφαση στην απόφαση, και έχουμε έναν ωκεανό από αποφάσεις που συντρίβονται στις ακτές τις καθημερινής ζωής, γεμίζοντας το μυαλό μας με αθετημένες υποσχέσεις.

 Βλέπετε, μια λαμπρή απόφαση που δεν τιμήθηκε, δεν θα εξαφανιστεί. Μένει στην συνείδηση μας. Σαν ξύλο που επιπλέει στα κόμματα ή σαν εκτυφλωτικό φλας πάνω στο νερό. Κινείται αδιάκοπα προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή μας. Ξέρουμε ότι είναι εκεί. Συνειδητοποιούμε την ανικανότητά μας να δράσουμε γι αυτήν. Βλέπουμε την τεμπελιά μας, την έλλειψη σθένους και την αμέλειά μας. Προσπαθούμε να την κάνουμε να εξαφανιστεί! Βρίσκουμε ένα σωρό δικαιολογίες για το γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να την εκπληρώσουμε. Αλλά αυτή δεν φεύγει, γιατί εμείς της δώσαμε ζωή! Θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση γι αυτήν ακόμα κι αν δεν θέλουμε να την εκπληρώσουμε. Αλλιώς εμείς είμαστε αυτοί που θα φαγωθούν.

 Αργά ή γρήγορα αυτό οδηγεί σε μια ατμόσφαιρα απελπισίας και ανημποριάς.

Κυνικότητα, έλλειψη αξίας, έλλειψη ζωτικότητας, έλλειψη σθένους: όλες αυτές οι μορφές δυστυχίας εμφανίζονται όταν η απόφασή μας έχει λιμνάσει. Με αυτόν τον τρόπο, σιγά-σιγά, ένα άτομο υποκύπτει στο σκοτάδι. Γι αυτό είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε την φύση της απόφασης.

Το να πάρουμε μια απόφαση είναι να αποφασίσουμε μια σειρά από δράσεις, με σταθερή αποφασιστικότητα…..

 

Ο Baba Muktananda είχε πει:

“Αν πραγματικά θέλεις

να εξελιχθείς στο πνευματικό μονοπάτι,

χρειάζεται να είσαι πολύ σταθερός,

πολύ αποφασιστικός, πολύ πειθαρχημένος.

Αν αφήσεις τον εαυτό σου χαλαρό,

θα πέσεις πολύ γρήγορα”

….Όταν φρεσκάρουμε την απόφασή μας, οι καρποί από αυτό το δυνάμωμα είναι τόσο ολοφάνεροι όσο είναι η ίδια η μέρα. Η ενέργεια ολόκληρου του Σύμπαντος μας υποστηρίζει. Έχουμε καθαρό όραμα για τον σκοπό της ζωής μας. Είμαστε γεμάτοι με την πνοή της αυτοπεποίθησης. Βιώνουμε το φρέσκο-νεανικό πνεύμα. Κάνουμε πρόοδο. Η αυτο-εκτίμησή μας αυξάνεται. Ακούστε τους καρπούς της απόφασής σας. Ανθίζετε! Ξεχειλίζετε από έμπνευση. Λάμπετε με αισιοδοξία. Ακτινοβολείτε!…..

Translation by Georgia Psychogiou

Yoga Instructor at Bhavana Yoga Center

, ,

No comments yet.

Leave a Reply